A V-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală

0
3807

 

În ziua de luni, 12 octombrie 2015, a avut loc, la Centrul Patriarhiei Ecumenice de la  Chambésy, de lângă Geneva, Elveţia, deschiderea lucrărilor celei de a V-a Conferinţe Panortodoxe Presinodale, convocată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, prin scrisoarea sa din 5 august 2015 adresată Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Surori.

Delegaţii celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale au ajuns la locul întâlnirii pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 octombrie 2015, iar în ziua de duminică, 11 octombrie 2015, toţi conducătorii de delegaţii au slujit împreună Sfânta Liturghie în catedrala Centrului, în prezenţa unui număr mare de credincioşi.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română este reprezentată la această conferinţă de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei. Din delegaţie fac parte Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în calitate de membru, şi Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniţă, în calitate de consultant.

Luni, 12 octombrie 2015, începând cu orele 09.30, au fost deschise lucrările conferinţei tot în catedrala Centrului Ecumenic prin cuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioannis de Pergamos, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice şi preşedintele conferinţei, care a subliniat că scopul acestei Conferinţe este să adopte în unanimitate textele legate de următoarele teme adoptate de Comisia Interortodoxă Pregătitoare:

  1. Autonomia şi modul ei de proclamare,
  2. Postul şi importanţa lui astăzi,
  3. Biserica Ortodoxă şi restul lumii creştine,
  4. Contribuția Bisericii Ortodoxe la triumful păcii, dreptății, libertății, înfrățirii și iubirii între popoare și la abolirea discriminărilor rasiale și de alte feluri.

După aprobarea lor, aceste texte vor fi prezentate direct Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

A urmat prezentarea raportului Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Jérémie al Elveţiei, în numele Secretariatului pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, după care fiecare conducător de delegaţie, în ordinea dipticelor, a prezentat mesajul Bisericii locale pe care o reprezintă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a transmis binecuvântarea şi urările de succes din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, a fost înaintată propunerea ca temele care nu vor putea fi elaborate, din lipsă de timp, să fie avute în vedere spre a fi abordate în cadrul mesajului care va fi transmis la finele Sfântului şi Marelui Sinod. Această propunere a fost privită ca o contribuţie importantă. Lucrările Conferinţei continuă până în ziua de vineri, 16 octombrie 2015.

Sursa

Mai multe detalii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.