Mesajul Sanctității Sale, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, la Conferința Sesiunea UNFCCC COP-23  (Bonn, Germania, 6-17 noiembrie 2017)

„A 23-a sesiune a Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice oferă ocazia de a ne reaminti și de a reflecta cu deplinătate asupra stării lumii noastre, dar și asupra stadiului unde am ajuns și unde ne îndreptăm ca o comunitate globală, în special în lumina apelului urgent adresat prin Acordul de la Paris.

În noiembrie anul trecut, mesajul nostru adresat COP-22 preciza: „considerăm națiunilor responsabile față de rezoluțiile adoptate sau față de încălcările aduse, mai ales că suntem conștienți de conexiunile intime ale schimbărilor climatice cu sărăcia globală, migrația și cu diferitele tulburări”. În iunie, înainte de summitul G-20 de la Hamburg, am aprobat o scrisoare inspirată de Misiunea 2020, spunând: „chemăm națiunile să sublinieze importanța schimbării climatului din 2020 cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră”.

În ziua de 1 septembrie, ziua în care Patriarhia Ecumenică a inițiat – începând din 1989 – o chemare la rugăciune pentru protejarea creației lui Dumnezeu de lăcomia umană, am semnat, împreună cu Papa Francis, o declarație, afirmând „că nu poate exista o rezolvare pe termen lung a schimbărilor climatice decât dacă răspunsul este de comun acord și în mod colectiv.

În acest an, scrisoarea noastră anuală pastorală către credincioșii ortodocși din întreaga lume a exprimat „consternarea noastră că, deși este evident că criza ecologică este în continuă creștere în numele progresului și dezvoltării, omenirea rămâne imună față de apelurile globale pentru schimbarea radicală a atitudinilor noastre față de creație.

Luna trecută, la Adunarea „Cercului Arctic” din Reykjavík, am evidențiat șefilor de state, cercetîtorilor și reprezentanților indigeni că „astăzi, tot mai mulți oameni recunosc că știința mediului și conștiința religioasă sunt la fel de preocupate de întrebările finale – și anume, cu modul în care formăm destinul omenirii, al planetei și al întregii creații”. Cu toate acestea, chiar dacă atât de mulți oameni recunosc schimbările climatice drept cea mai mare criză cu care s-a confruntat omenirea, există o mare rezistență la orice apel la schimbare.

Unii continuă să ignore semnele timpurilor noastre cu privire la topirea fără precedent a ghețarilor, imaginile meteorologice extreme și impactul devastator asupra sărăciei în lume. În ultimul an, Patriarhia Ecumenică și-a sporit implicarea și influența în cercurile religioase, științifice și politice.

De aceea vă îndemnăm cu smerenie – în special toate comunitățile de credință și conducătorii acestora, care pot face o diferență enormă în a convinge guvernele și corporațiile – să nu cădeți în autosuficiență, ci să vă amplificați și să vă intensificați eforturile în această direcție. Este inacceptabil să ne eschivăm în orice mod. Cu toate acestea, este, de asemenea, nejustificat să mai batem pasul pe loc. Cu toții suntem chemați să avansăm în angajamentul nostru față de sfințenia „celui mai mic dintre frații și surorile noastre”, precum și față de unicitatea fiecărui ultim praf de nisip de pe această planetă pe care o numim acasă.

În Phanar, la 1 noiembrie 2017.

 

Traducere nomocanon.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.