Pe data de 18-19 septembrie 2017 Mitropolitul Ilarion Alfeyev, responsabil pentru Departamentul de Relații Externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, se află în vizită la Istambul. Întâlnirea este de o importanță capitală, deoarece este prima de după Sinodul din Creta (2016), prin care se încearcă refacerea relațiilor dintre cele două Biserici. Mitropolitul Ilarion l-a invitat pe Patriarhul Ecumenic la Moscova. Mai jos aveți comunicatele oficiale ale celor două Patriarhate.

„Pe data de 18 septembrie 2017, cu binecuvântarea Patriarhului Kiril al Moscovei și al întreagii Rusii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relații bisericești externe, a ajuns la Istanbul. La aeroport a fost întâmpinat de domnul Andrey Podelyshev, consul general al Federației Ruse în Istanbul. În seara aceleiași zile, președintele Departamentului de relații externe s-a întâlnit cu domnul Alexei Yershov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Republica turcă.

Pe data de 19 septembrie, Mitropolitul Ilarion a vizitat Patriarhia Constantinopolului. În Catedrala Patriarhală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Phanar s-a închinat în fața sfintelor moaște ale Sf. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur și a preaslăvitei Sfinte mucenițe Eufimia, precum și la celelalte racle. După aceea, Mitropolitul Ilarion s-a întâlnit cu Sanctitatea sa, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

La această întâlnire au fost prezenți și Emmanuel al Franței, Mitropolitul Bartolomeu de Smirna, secretarul șef al Sfântului și cinstitului Sinod al Patriarhiei de Constantinopol; Arhimandritul Vissarion (Komzias), protopresbiterul Igor Yakimchuk, secretar al Departamentului pentru relațiile inter-ortodoxe, Pr. Anatolie Churjakov, traducător al Departamentului pentru relații externe, și domnul Alexander Yershov, asistent al președintelui Departamentului pentru relații externe. Mitropolitul Ilarion a transmis Patriarhului Bartholomeu salutările sincere și fraterne ale Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei și a întreagii Rusii și i-a oferit un dar din partea acestuia – un album al ilustrațiilor biblice în miniatură făcute în tehnica Palekh. Au fost discutate în timpul îndelungatei întâlniri diferite probleme de promovare a relațiilor bilaterale dintre Patriarhia Moscovei și Constantinopol, precum și problemele actuale ale cooperării inter-ortodoxe.

 În aceeași zi, președintele Departamentului pentru relații externe a părăsit Istanbulul.”

Biroul de presă al Departamentului pentru relații bisericești externe

„Marți, 19 septembrie 2017, în timpul vizitei în Fanar, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a primit în vizită pe Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relații bisericești externe, împreună cu protopresbiterul Igor Yakimchuck și Pr. Anatoly Churyakov de la Departamentului pentru relații bisericești externe.

L-a întâlnire au participat, de asemenea, Mitropolitul Emmanuel al Franței și Mitropolitul Bartolomeu de Smirna, secretarul șef al Sfântului Sinod. În timpul discuțiilor lor, Mitropolitul Hilarion a transmis invitația Preafericitului Părinte Patriarh Kiril al Moscovei, prin care a solicitat prezența onorantă a Patriarhului Ecumenic la Moscova în prima săptămână a lunii decembrie pentru o serie de evenimente care marchează aniversarea a 100 de ani de la Revoluția din octombrie, precum și începutul persecuțiilor împotriva Bisericii, convocarea Sinodului din 1917 și restaurarea instituției patriarhale după 200 de ani de la abolirea ei. Patriarhul Ecumenic a mulțumit Mitropolitului Ilarion, informându-l că un răspuns la invitație este în curs de elaborare, fiind discutat în ultima ședință a Sfântului și Cinstitului Sinod (al Patriarhiei Ecumenice). Mai mult, ambele părți au discutat pe larg despre Sfânt și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe care a avut loc în Creta, iunie 2016, precum și alte chestiuni bilaterale și panortodoxe.”

Biroul de Presa al Patriarhiei Ecumenice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.